Varför kemikaliefritt?

På grund av den stora hälsorisken kemikalier medför. Många av de vanliga tillsatserna som används för konservering av hund och kattfoder är direkt skadligt för både människor och djur. Många tillsatser är förbjudna i människoföda men inte i djurfoder. 

Läs mer under kamikaliers negativa inverkan >>

Vilka biverkningar har kemikalier?

Det beror helt på tillsatsen och hur djuren reagerar på dem. En del djur klarar sig bekymmersfritt, andra får hemska biverkningar. Problem med päls, tassar, klåda och irritationer är vanliga biverkningar. Idag är cancer den vanligaste orsaken till avlivning, inte hög ålder. Därför har CENATURIO valt att inte använda några kemikalier eller E-nummer tillsatser, inte änns de EU-godkända

Läs mer under kemikaliers negativa inverkan >>

Hur tillverkas CENATURIO?

Det är ett extruderat foder vilket innebär att det ångkokas, pressas och torkas. Det är en skonsam process mot råvarorna. Fodret testas grundligt och kompenserar vitamin och mineralförluster. 

 

Vad konserverar ni ert foder med?

Vi konserverar med naturligt tillsatta vitaminer och mineraler. Sedan använder vi en välbalanserad mängs förädlat fett som påverkar hållbarheten positivt.

Vilket foder ska min hund/katt äta?

CENATURIO har ett brett sortiment för att kunna tillgodose alla hundar och katter. Välj foder först och främst utifrån ålder, aktivitetsnivå och ras. Men även utifrån specifika behov som allergi eller känslig mage. Under fliken Våra Produkter>> kan du läsa beskrivningar om alla foder samt se innehåll och näringsämnena. Känner ni er osäker ändå är ni välkomna att maila till oss  på info@cenaturio.se  

Hur lång tid skall övergången vara vid ett foderbyte till CENATURIO?

Det är lite speciellt att byta foder till CENATURIO eftersom vårt foder är helt fritt från kemikalier. I vanliga fall rekommenderas att man ska vara tålmodig i övergången. Men eftersom CENATURIO är helt kemikaliefritt och extra skonsamt för tarmarna sker övergången under en 1-2 veckors period om din hund/katt är fullt frisk. Har ditt djur problem med allergi, päls eller mage rekommenderar vi att snabba på processen till bara 1 vecka. Många allergier beror nämligen ofta på överkänslighet mot tillsatser.  

Hur mycket foder ska jag ge när jag byter till CENATURIO

Räkna med att din hund kommer behöva mellan 10-20 % mindre foder när de äter CENATURIO. Eftersom CENATURIO enbart innehåller naturliga råvarorna och är fritt från kemikalier kommer fodret tas upp bättre av ditt djurs tarmar och tillgodose alla näringsämnen bättre. 

Viktigt att tänka på är att hålla koll på avföringen.

Löst, mycket och krämigt = för mycket foder

Fast och tjockt = lagom mängd foder

Torrt och lite = för lite foder

Min hund blev lös i magen när jag bytte till CENATURIO.

Det kan bero på flera saker. Det vanligaste är att man ger för mycket foder. Först så blir hunden mätt eftersom proteinhalten är så hög i CENATURIO sedan kommer det ut mycket och lös avföring. Bäst är att minska mängden foder.

Är du fortfarande i övergångsfasen kan du dra ut en vecka extra så att hundens tarmar får vänja sig vid den höga proteinhalten. Är hunden känslig överlag rekommenderas alltid CENATURIOS Lamm och ris/Lamm och ris lätt.

Behöver man använda tillskott till CENATURIO?

Äter ditt djur CENATURIO så behöver du inte tillsätta några tillskott, det hundar och katter behöver finns redan i fodret.  CENATURIO är tillverkat av enbart naturliga råvaror vilket ger en naturligt hög vitamin och mineralhalt. Dessutom är det extra berikat för att tillgodose hundars och katters specifika behov. Eftersom CENATURIO är fritt från kemikalier kommer dessutom djurens tarmar att lättare ta upp alla spårämnen som finns i fodret.

Var kommer proteinet ifrån?

I CENATURIOS foder används bara muskelkött, inget annat. Beroende på foder så kommer muskelköttet från nöt, kyckling och lamm. I fodret används även biprodukter av muskelkött vilket innebär muskelkött från bland annat hjärta. 

Absolut inga restprodukter som hud, brosk och ligament förekommer i CENATURIOS foder. 

Varför är det mer spannmål än protein?

Alla foder från CENATURIO räknar proteinhalten i torrvikt (exklusive vatten). Det innebär att spannmålet blir en tyngre ingrediens viktmässigt och står då före proteinet. 

Enligt EU reglerna ska foder tillverkat i Europa räknas i torrvikt (exklusive vatten). 

I Amerika räknas proteinet i råvikt (inklusive vatten), för en rättvis bedömning får man titta på råproteinhalten i fodret. 

För att ett torrfoder i Sverige ska vara godkänt som ett helfoder krävs en proteinhalt på 20% råvikt (inklusive vatten). 

CENATURIO har en proteinhalt på mellan 22 - 30% i torrvikt (exklusive vatten). 

Vad är det för spannmål?

Majs, vete och ris är de spannmål som används i CENATURIO i lite olika mängd beroende på foder. Alla spannmål är dubbelextruderade vilket innebär att de är extrafinmalda. Det gör att de är mycket skonsammare för djurens tarmsystem. Lamm och ris, Lamm och ris lätt samt Kyckling och ris innehåller enbart ris.   

Tillsätter ni syntetiska / vegetabiliska proteiner?

Nej. Vi tillsätter inga syntetiska produkter i CENATURIO. Vi har inte tillsatt extra vegetabiliska proteiner men de finns i en mindre mängd i vårt foder, eftersom protein finns naturligt även i spannmål. 

Ska det inte vara mer fett i fodret?

CENATURIO är helt fritt från kemikalier och det gynnar hundar och katters upptagnings-förmåga som går upp till hela 90-94%. Det innebär att hunden och katten tillgodoser sig allt fett i fodret. Dagens sällskapsdjur har en helt annan livsstil än deras vilda förfäder. Så utifrån aktivitetsnivå och stadium i livet behövs inte mer än 8 – 15 % fett. 

Om mycket fett tillsätts i fodret måste tillverkaren tillsätta kemikalier för att inte fettet ska härskna vilket hämmar upptagningsförmågan och en ond cirkel uppstår.    

Kan jag blötlägga CENATURIOS foder?

Ja det går bra. Men tänk på att ditt djur ändå behöver rikligt med rent vatten. Djur kan inte tillgodose sig tillräckligt med vätska genom fodret utan behöver vatten för att hålla rätt vätskebalans.

Varför utvecklar katter urinsten och hur motverkar man det?

Katter som får i sig för lite taurin genom kosten bildar sur urin i urinblåsan som tillsammans med salter och bl.a magnesium bildar urinsten. 

Taurin är en av de viktiga aminosyrorna som finns naturligt i protein från kött. CENATURIO motverkar urinsten eftersom vi enbart har muskelkött i foder och har helt uteslutit salt. Ofta får magnesium ensam skulden för katters urinsten vilket är felaktigt då det är brist på taurin och förhöjda halter av salt som är orsaken. Magnesium behövs för muskelanspänning och avslappning. 

Kan man lita på ett foder från Holland?

Absolut. Kvalitetskontrollen är säkrad i alla led och höga krav ställs på de råvaror som används. På fabriken går råvarorna och fodret igenom noggranna prover och kontroller innan det får lämna fabriken. Strikta regler gäller och de följer Internationella HACCP Alliansens>>livsmedelshanteringsplan. 

Varför har ni bara 15 kg och 5 kg säckar?

CENATURIOS foder utvecklades till en början för hårt arbetande hundar och framför allt draghundar. Den målgruppen kräver mycket mat och ett riktigt kvalitetsfoder som gör päls och tassar problemfria. Det är först på senare år som vi börjar packa i 5 kilo säckar och så vida inte efterfrågan på mindre förpackningar ökar markant kommer ingen förändring att ske. 

Har ni provpåsar?

Ja det har vi. Vi vill att alla våra kunder ska vara nöjda och att byta foder till sin fyrfotade vän är ett stort steg för många. Vi vill självklart att alla ska ha möjlighet att prova innan man beställer en hel säck. Maila eller ring vår kundtjänst så talar vi om nu du får en provpåse på ca 80 gram. 

Har ni smakgaranti?

Det har vi också. Skulle det visa sig att hunden åt provpåsen men sedan inte vill äta fodret kan ni ändå skicka tillbaka säcken med minst 75 % av fodret kvar (11 kilo av en 15 kilo säck eller 3.5 kilo av en 5 kilo säck). Vi ersätter självklart utlägget för vår produkt.   

Kan man få någon rabatt?

Ja, det kan man om man beställer många säckar på samma gång. Maila eller ring vår kundtjänst så får du veta mer.

Kan man få en broschyr över era produkter?

Nej, tyvärr inte. CENATURIO har valt att av miljöskäl inte trycka massor av broschyrer. Alla våra produkter finns utlagda på hemsidan med fullständig information.  

Kan ni tänka er att sponsra mig?

CENATURIO har inga sponsoravtal av en god anledning. 

Vi vill att de som rekommenderar vårt foder gör det för att det ser vilket bra resultat fodret ger. Inte som tack för att vi skänker bort gratis mat till dem. Idag arbetar vi tillsammans med ett fåtal utvalda uppfödare som använder och utvärderar vårt foder inget annat. Det gör att de som rekomenderar er att köpa CENATURIO verkligen menar det.

Vi är intresserade av att sälja era produkter.

Det går bra, men vi kräver att ni har en branschinriktad verksamhet för att få sälja CENATURIOS foder. Maila oss företagsnamn, momsnummer och F-skattsedel så vi kan kontrollera verksamhet hos bolagsverket och skatteverket. Därefter kontaktas ni för kvalitetskontroll och bedömning.

Kommer ni börja sälja färskmat?

Nej, i dagsläget koncentrerar vi oss på att sälja torrfoder av högsta kvalité.

 

dogHundmat
CatKattmat
Mer Cenaturio